Det er overskriften i Informations leder den 3. marts 2023. Den afsluttes med disse ord:
“I stedet for at ligge under for billedet konstrueret af økonomer og flittigt kolporteret af medier og indprentet af reklamer af mennesket som et egennyttigt, selvcentreret, materialistisk væsen med hang til konkurrence og konflikt, må vi søge de fællesskaber og samtaler, der bekræfter os i, at vi af natur grundlæggende er empatiske, tillidsfulde, ansvarsfulde og orienteret mod samarbejde.
Den opgave er bestemt ikke mindre end den tekniske del af omstillingen, og den kræver mindst lige så meget politisk deltagelse og visionskraft som opgaven med at få indført en klimaskat på landbruget, bygget vindmøller og energieffektiviseret.”

Kig mod økosamfundsbevægelsens praksis og visionskraft
Forskning viser at husholdninger i økosamfund har et CO2-aftryk der er 32 % lavere end den gennemsnitlige danske husholdning. Samtidig har medlemmer af økosamfund, med et CO2-aftryk på 8,4 ton pr. år, en lidt større livstilfredshed sammenlignet med den mest forbrugende fjerdedel af danskerne, der har et CO2-aftryk på 22,6 ton pr. år.
Andre lokalsamfund kan lære af økosamfundenes erfaringer
Her er seks artikler – og en opfordring til omsorgsfuld ballade. De giver alle bud på hvordan denne læring kan bringes ud i det ganske land 🙂
- Tiden kalder på grøn folkeoplysning med inspiration fra miljøfællesskaberne, marts 2022.
- Empati er nøglen til et bæredygtigt samfund, september 2022.
- Næste skridt i forskning i økosamfund, oktober 2020
- Livsstilsforandringer som hverdagspraksis og klimastrategi, december 2020
- Økosamfund – bæredygtige fremtidslaboratorier, 2014
- Borgerdag – en månedlig omsorgsdag for en bæredygtig verden, 2017
Indlægget er sakset i Levende Lokalsamfunds nyhedsbrev, 3. marts 2023.