Håbet ligger i at omstille vores liv og lokalsamfund. En omstilling der sigter mod høj livskvalitet, lav miljøbelastning og lokal udvikling. Økosamfundsbevægelsens erfaringer bør danne grundlag for en politik der handler om Livsstilsforandringer som Klimastrategi.
Det var det centrale budskab, da Ditlev Nissen fra Levende Lokalsamfund talte ved Klimapåmindelsen i Rigsdagsgården på Christiansborg den oktober 2023.
I videoen fortæller Ditlev om
- Nye livsformer med afsæt i økosamfundsbevægelsens erfaringer
- Hvad bidrager økosamfund med i forhold til den store omstilling
- Top-down og bottom-up initiativer der kan bidrage til en opskalering af høj livskvalitet, lav miljøbelastning og lokal udvikling.
FOREDRAG: Fællesskab er en nøgle til høj livstilfredshed og lav miljøbelastning.
Økosamfunds bidrag til den store omstilling
Forskning i økosamfund viser, at husholdninger i økosamfund har et CO2-aftryk der er 32 % lavere end den gennemsnitlige danske husholdning. Samtidig har medlemmer af økosamfund, med et CO2-aftryk på 8,4 ton pr. år, en lidt større livstilfredshed sammenlignet med den mest forbrugende fjerdedel af danskerne, der har et CO2-aftryk på 22,6 ton pr. år. Fællesskab er den afgørende forklaring på de bemærkelsesværdige resultater.
Det andet bidrag er økosamfundsbevægelsens lev-og-lær pædagogik, der er udviklet på tværs af økosamfund over hele jorden. Bæredygtighedshjulet giver en helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed, samt en masse designværktøjer. Lev-og-lær pædagogikken, der har lokalsamfundet og de biokulturelle forhold som læringsrum, danne rammen for læringsrejser, hvor der både arbejdes med den indre og den ydre omstilling.
Mange deltagere omtaler den type af læring som en livsforandrende oplevelse. Alle artiklerne herunder fortæller om de resultater og potentialer der ligger i økosamfundenes erfaringer.
Danmark kan lære af økosamfundenes erfaringer
Her er en video og seks artikler der uddyber budskabet om Livsstilsforandringer som Klimastrategi:
- Livsstilsforandringer som Klimastrategi – video fra Folkemødet 2023
- Tiden kalder på grøn folkeoplysning med inspiration fra miljøfællesskaberne, POV International, marts 2022
- Empati er nøglen til et bæredygtigt samfund, kronik i Information, september 2022
- Livsstilsforandringer som hverdagspraksis og klimastrategi, Levende Lokalsamfund, december 2020
- Næste skridt i forskning i økosamfund, Levende Lokalsamfund, oktober 2020
- Omstilling til bæredygtighed kan øge vores livskvalitet – om grøn folkeoplysning om demokratisk fornyelse, kultur & fritid nr 3, 2018
- Økosamfund – bæredygtige fremtidslaboratorier, Nyt Fokus #4, september 2015.
Har du spørgsmål eller kunne tænke dig et oplæg eller workshop om emnet, er du velkommen til at kontakte Ditlev Nissen.
Ring på 30 48 49 21
Skriv til ditlev@levendelokalsamfund.dk