Tænk globalt – Handl lokalt

Nyhedsbrev #34: Hvor er vi på vej hen? Konflikter i fællesskaber. Introduktion til sociokrati.

Kære læser

Krig og manglende handling i forhold til klima- og biodiversitetskrisen har fyldt meget i 2024. Det er nemt at føle sig magtesløs over for de globale problemer. Derfor er konfliktløsning mere relevant end nogensinde. Både globalt og lokalt. 

Lokalt har vi mulighed for at flytte os, fra at være en del af problemet, til at blive en del af løsningen. Der hvor vi bor og arbejder, kan vi engagere os. Og blive inspireret af miljøfællesskaber, der har været i gang i mange år. Fx økosamfundene, der har det laveste CO2 aftryk og den højeste livstilfredshed i Danmark Her har beboerne et CO2 aftryk på 8,3 ton pr. år, mens de mest forbrugende fjerdedel af danskerne har et CO2-aftryk på 22,6 ton pr. år. 
Alt, hvad vi foretager os, har betydning og breder sig som ringe i vandet. Min drøm er, at et fællesskab af fællesskaber bliver en ny ringe i den grønne bevægelse.

Inderst inde ønsker vi alle fred og en harmonisk sameksistens. Men vi undgår ikke uenigheder og konflikter. Ingen fællesskaber er konfliktfrie. Og alt for mange fællesskaber bruger unødig energi på strid og uklarhed, frem for at samarbejde om at virkeliggøre de fælles visioner. 

Det er her konfliktløsning og sociokrati kommer ind i billedet. For hvad kunne være mere værdifuldt, end at udfolde fællesskabets potentialer, så det sætter aftryk i den enkeltes liv, beriger lokalsamfundet og påvirker globalt. Konfliktløsning handler om at transformere den anspændte og bundne energi til en drivkraft, der styrker fællesskabet og skaber ny udvikling. Sociokrati handler om at uddelegere beslutnings- og handlekompetence til dem, der udfører opgaverne. Det er en formålsdrevet organisationsform, der spiller godt sammen med den ikke-hierarkiske struktur, man finder i mange fællesskaber.

Må 2025 blive et år med fred, fællesskab og regenerativ udvikling overalt på vores skønne planet. 

Glædelig Jul og Grønt Nytår
Ditlev Nissen
Facilitator, underviser og Certificeret Gaia Education Trainer


KURSUS: Konflikter i fællesskaber

Vil du blive bedre til at forstå, møde, løse og forebygge konflikter i fællesskaber? Og få værktøjer til at vende strid og uklarhed til samarbejde og virkeliggørelse? Så er dette kursus noget for dig. Duften af urter og de unikke omgivelser i Christianias Sundhedshus danner rammen for dette weekendkursus.

Kurset afholdes den 11.-12. januar. Se mere her

Er du nysgerrig på indholdet, kan du se det oplæg, som jeg holdt på online-mødet Fredag med Fællesskab, arrangeret af Bofællesskab.dk.


KURSUS: Introduktion til Sociokrati

Sociokrati betyder kammeratskabsledelse. Metoden benyttes i fællesskaber og virksomheder, der er kooperativt eller medledende organiserede. Typisk i ikke-hierarkiske organisationer, der er drevet af værdierne ligeværdighed, gennemsigtighed og effektivitet. De bærende principper er kredsorganisering, beslutning ved samtykke og feedback loops. 

Fællesskaber, der lider under uklar ledelse og dårligt samarbejde, kan hente stor inspiration i de mange metoder, som sociokrati består af, uden at skulle tage hele organisationsmodellen til sig.

Samsø Landsbyfællesskab skal organiseres sociokratisk. Derfor inviterer de, i samarbejde med Samsø Aftenskole, til weekendkurset Introduktion til Sociokrati. Alle kan deltage – også dem der ikke er medlem af landsbyfællesskabet! 

Det er den 14.-15. marts 2025. Se mere her


Hvor er vi på vej hen?

I efteråret faciliterede jeg en udviklingsdag i et bofællesskab med overskriften Hvor er vi på vej hen? Planlægningsgruppen havde lavet et godt forarbejde, hvorfor vi kunne præsentere beboerne for nedenstående mindmap om fællesskabets udfordringer. 

Alt det andet er udviklingsmuligheder, der kan være med til at fremme beboernes individuelle trivsel og fællesskabets handlekraft. Men det kræver lyst og struktur at igangsætte en proces, der har til formål at virkeliggøre de mange potentialer, der ligger i det enkelte fællesskab.

Som reaktion på udviklingsdagen, fik jeg denne feedback:

“En skøn og berigende udviklingsdag for vores bofællesskab. Vi oplevede en masse glade og nysgerrige beboere, der nød at deltage i dagens forskellige spørgsmål, samtaler og oplæg.” 

Læs hele feedbacken og se billeder fra dagen her.


Fire discipliner i konstruktiv konflikthåndtering

Vil vi leve vores værdier og udfolde fællesskabets potentialer, skal vi lære at håndtere konflikterne konstruktivt. Hverdagsliv, beslutninger og fremtiden påvirkes af den måde fællesskabet håndterer sine konflikter på. Mange fællesskaber bruger unødig energi på uklarhed og stridigheder, i stedet for at samarbejde om at virkeliggøre deres visioner og værdier.

Uløste konflikter kan gøre ondt, binde energi og låse sig fast. I sidste ende kan de være ødelæggende for personlige, arbejdsmæssige og samfundsmæssige forhold. Konflikter kan også håndteres, så den anspændte og bundne energi frigives og bliver en drivkraft, der styrker fællesskabet og skaber udvikling samt dybere relationer.

Ovenstående er indledningen på den første af fem artikler om konstruktiv konflikthåndtering. De fire discipliner er at forstå, møde, løse og forebygge konflikter i fællesskaber. De første artikler to kan du læse nu. De andre kommer op i løbet af december. 

Det er mit håb at artiklerne vil inspirere medlemmer af fællesskaber til at se på fællesskabets konflikter med konfliktfaglige øjne. Og bruge modellerne og metoderne som opmærksomhedspunkter, når kommunikation og relationer bliver besværlige. Opgaven er at vende uklarhed og strid til samarbejde og virkeliggørelse af de fælles visioner og værdier.

  1. INTRO –  Hvad er en konflikt, dens dynamik / dynamit. 
  2. LØS konflikter i fællesskaber: Basal konfliktløsning og konfliktens kernepunkter.
  3. FORSTÅ konflikter i fællesskaber: Konflikttrappen og konfliktens dimensioner
  4. MØD konflikter i fællesskaber: Om sprog og konfliktmønstre
  5. FOREBYG konflikter i fællesskaber: Samtaler om anspændte emner, hvor klare spilleregler giver plads til forskellighed.

Nysgerrig på mere om konflikter i fællesskaber?

Så vil jeg anbefale at læse Økosamfund i Danmark, der har temaet Bæredygtige Fællesskaber. Bladet indeholder nogle fantastiske artikler om redskaber og menneskesyn til at kunne løse konflikter og komme styrket gennem udfordringer og uenigheder. 


Kalender


I’m excited to share Gaia Education’s course, Cultivating Regenerative Livelihoods, starting on January 25th 2025! This course will help you to develop your livelihood so it supports your wellbeing, as well as the wellbeing of others and the planet. Isn’t that what we all need right now? 
Sign up here.


Glædelig Jul og Grønt Nytår

Ditlev Nissen

Facilitator, underviser og Certificeret Gaia Education Trainer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.