Tiden er moden

Først i maj lavede vi en workshop om Den Grønne Markedsplads. Reaktionerne var samstemmende: Tiden er moden til at et ’fællesskab af fællesskaber’ samskaber en grøn markedsplads. Workshoppen blev afholdt på de Grønne Venners Årsmødetræf, hvor medlemmer fra Landsforeningen for Økosamfund (LØS), Permakultur Danmark, Landsforeningen for Økologisk Byggeri og Bofællesskab.dk. mødtes på tværs af foreningerne.

Nu er Den Grønne Markedsplads på vej ind i sin tredje fase. Den handler om at etablere det ’fællesskab af fællesskaber’ der sammen skal gøre visionen til virkelighed. Afsættet for den tredje fase, der lejres i Landsforeningen for Økosamfund, er følgende:

Vision og mission

VISION – En grøn markedsplads bestående af en digital markedsplads og lokale flytbare markedspladser, der har fokus på grønne produkter, services, kultur og livsformer, der styrker lokale fællesskaber og bidrager til regenerativ og bioregional udvikling.

MISSION – Etablere et fællesskab af fællesskaber på tværs af foreninger, lokalsamfund, virksomheder og fonde, der kan se perspektiver i, og vil være med til, at samskabe en grøn markedsplads hvor mennesker mødes, handler og skaber fremtid. 

En begyndende konkretisering af visionen.

Du kan dykke ned i projektets baggrund og perspektiver i artiklen Lad os samskabe en grøn markedsplads. Du kan se præsentation fra workshoppen her.

Workshops på internationale fællesskabskonferencer

Til juli afholdes to internationale fællesskabskonferencer i Danmark. På begge konferencer laver vi en workshop hvor vi fortæller om visionen og spørger ind til deltagernes erfaringer med lignende projekter, samt erfaringer med fællesskaber af fællesskaber og samskabende processer med mange aktører.

EUROPEAN ECOVILLAGE GATHERING afholdes 7 – 10 juli på Ananda Gaorii i Odsherred under overskriften A Regenerative Path – Community | Permaculture & Regenerative Agriculture | Crafting | Music | Activism | Self-Sufficiency

International Communal Studies Association

CO-CREATING COMMUNITY afholdes 14-16 juli på Audonicon i Skanderborg under overskriften Evolving Models of Intentional Community. Det er den 14th International Communal Studies Association (ICSA) Conference.


Flere af disse forudsætninger skal indfries, hvis DGM skal blive til virkelighed.

Samskabelsen fortsætter i efteråret

Til efteråret går i gang med at etablere det fællesskab af fællesskaber, der på tværs af foreninger, lokalsamfund, virksomheder og fonde skal gøre visionen til virkelighed. Indtil videre er følgende fællesskaber nævnt som mulige deltagere: Grønne Venner, Andelsgårde, Regenerative landbrug, Mellemfolkeligt Samvirke, Lokal- og økosamfund, Uddannelsesinstitutioner, Andelskassen Merkur, Sociale Entreprenører, ØkoNet & Folkeoplysning, Grønne virksomheder og mange flere.

Ideen er at 3. fase afsluttes med et Art of Hosting seminar, der definerer retningen for den 4. fase.

Hvis dit fællesskab er modent, så kommer vi gerne og fortæller om Den Grønne Markesplads. Projektet kan også følges i Facebook-gruppen Skal vi samskabe en grøn markedsplads.

Mange hilsner

Bjarne Andersen og Ditlev Nissen


Bjarne bor i det økologiske bofællesskab Munksøgård på 22. år. Bjarne har været ejer og bestyrer af Munksøgårds gårdbutik Butik Aftensol i 12 år. Butikken er nu en medlemsdrevet virksomhed.

Ditlev virker med virksomheden Levende Lokalsamfund, hvor han på 25. år underviser i og faciliterer fællesskabsopbygning og i møde-, beslutnings- og omstillingsprocesser. Ditlev er just flyttet tilbage til Christiania efter 15 år i andre fællesskaber, blandet andet som medskaber af og beboer i bo- og landbrugsfællesskabet Permatopia .

Den Grønne Markedsplads er et whole system design vi lavede som den afsluttede opgave på e-learningsstudiet Design for Sustainability & Regeneration i 2020-2021.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.