Slaget fra en flagermusvinge starter pandemi med voldsomme konsekvenser – samt en bølge af samfundssind

Jeg har ofte hørt om sommerfugleeffekten. Sommerfugleeffekten er forestillingen om, at et sommerfuglevingeslag på den ene side af kloden kan starte en orkan på den anden side.

Vingeslaget kan teoretisk igangsætte en påvirkning, der fortsætter og forstørres. Når jeg hørte om det, forstod jeg ikke, hvad det handlede om. Det gør jeg til gengæld nu!

Coronavirus, et lille usynligt virus der spreder sig via luftvejene, har ændret verden på tre måneder. Virussygdommen COVID-19 er et billede på, hvor sårbare vi er.

Over en femtedel af verdens dyrearter er flagermus.
Foto: James Wainscoat/Unsplash.com

Når virus fra en flagermus i Wuhan i Kina på tre måneder kan få sundhedssystemer til at bryde sammen, nedlukke samfund og sætte den globale økonomi i stå, med store følger for mennesker, familier, lokalsamfund, virksomheder og aflysning af kulturelle events som EM i fodbold til sommer.
Hvad kan klimaforandringer og biodiversitetskrise så ikke skabe af ødelæggelser i den natur, vi er fuldkommen afhængige af?

Et varsel, advarsel eller generalprøve?

Er coronavirus et varsel, en advarsel eller en generalprøve på de sommerfulgevingeslag, som klimaforandringer og biodiversitetskrise kan forårsage og forstørre?

Er den handleparathed, vi ser i Danmark, i EU og i alverdens lande for at forebygge effekten af coronavirus, en generalprøve på den handlekraft, som skal forhindre de mulige sammenbrud, der kan opstå som følge af klimaforandringer og biodiversitetskrise?

Eller er det generalprøven på det kaos, som vores børn og børnebørn vil stå over for, når klimaforandringer og biodiversitetskrise igangsætter irreversible processer, fordi den voksne generation ikke vil vise samfundssind?

Mit håb er, at vi, alle os der har magten over vores liv og lokalsamfund, og mange af vores politikere, virksomhedsejere, investorer med mere, vil vælge at udvise samfundssind over for de kommende generationer.

Coronavirus fordrer nye måder at moedes paa.
Coronavirus fordrer nye måder at holde møde på. Her er det medlemmer af Permatopias fællesaralgruppe.

Samfundssind i en højere sags tjeneste

Coronavirus har vist os, hvad vi skal gøre. Vi skal vise samfundssind og handle i en højere sags tjeneste. Videnskaben har utallige gange fortalt os, hvad vi skal gøre. Greta Thunbergs enorme succes bygger på videnskabens og FNs budskab til menneskeheden. Vi skal omstille verden til bæredygtighed.

Det er den opgave, vi som borgere, lokalsamfund, virksomheder, kommuner og nationer skal i gang med, når coronavirus i løbet af nogle måneder har fundet et leje, hvor vi igen kan agere som et samfund, med skolegang, bevægelsesfrihed, hvor vi kan kramme og kysse, gå på arbejde, fodbold, cafe og alt det, som vi mennesker værdsætter og holder af.

Mit håb er, at vi gør det vi holder af at gøre på nye måder, hvor vi viser samfundssind og går i gang med at omstille vores liv og lokalsamfund til bæredygtighed!

Søger du og dine inspiration hvordan vi kan gøre det, så holder jeg foredraget En verden hvor vi lære at leve godt inden for planetens grænser.

Pas på jer selv og hinanden.

De bedste hilsner

Ditlev Nissen, Levende Lokalsamfund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.