Sociokrati, fællesskab og selvledelse

Kursus på Himmelbjerggården den 4. – 10. juli 2021.

Sociokrati handler om organisering af mennesker, der har et socialt forhold til hinanden. For eksempel et lokalsamfund, virksomhed eller organisation, hvor man arbejder sammen om fælles mål. De, der udfører beslutningerne, er også med til at træffe dem. Ligeværdighed, gennemsigtighed og effektivitet ses som betydningsfulde værdier. Sociokrati er en organisations- og ledelsesstruktur, der vinder indpas i økosamfund og virksomheder over hele verden. 

Sociokrati består af tre hovedområder: Kredsorganisering. Beslutning ved samtykke (alternativ til konsensus- og flertalsbeslutninger). Feedbacksystemer der giver læring og hjælper organisationen til holde kursen. 

Kursusindhold

  • Introduktion til sociokrati 
  • Oplæg og øvelser, der i teori og praksis giver erfaringer med den sociokratiske metode 
  • Kurset er designet som en sociokratisk organisation, hvor deltagerne er medlemmer af kredse, der udfører opgaver under kurset. Den praksisnære kursusform gør det nemt at overføre det lærte til deltagernes egne organisationer.  

Følgende berøres i teori og praksis

Der bliver også tid til leg og bevægelse.
  • SOCIOKRATI & SELVLEDELSE: Kredsorganisering.  Dobbelt-link (top-down og bottom-up), Mandatbeskrivelse, Roller, Beslutning ved samtykke, Nominering af personer, Beslutnings- og driftsmøder. Feedback og læringscyklus, Selvledelse, Organisationens fem kompasser, Logbøger og dokumenter. 
  • FÆLLESSKAB: Aktiv lytning, Værdsætte mangfoldighed, Visdommen i nej’et, Tre tilgange til en opgave, Teambuilding, Fejring og Støttende fællesskaber.

Alle deltagere får udleveret et kursuskompendium og en digital dokumentstruktur. 

Et meget lærerigt kursus med gode træningsøvelser. At bruge fællesskabet som case i øvelserne gør at alle bliver set, hørt og det bidrager til en ny forståelse af fællesskabet. Ditlevs indsigt i konfliktløsning, gruppeprocesser og fællesskaber, giver en ekstra dybde og forståelse for sociokrati som en uddelegerende og lærende organisationsform.

Lise Højer, læge & lifecoach – fire dages kursus i Dyssekilde, 2019.

Himmelbjerggården

Himmelbjerggården er et nordisk inspirationscenter for bæredygtig udvikling. Gården er omringet af Søhøjlandets skove. Visionen er at skabe et samlingspunkt med rødder i 2030 verdensmålene. Et inspirationscenter for bæredygtig udvikling i samspil med naturen, hvor kreative og samskabende fællesskaber mødes omkring medansvarlighed, hjertelighed og viljen til at være den forandring, de ønsker at se i verden.

Undervisning og træningsgrupper i skønne omgivelser.

Praktiske oplysninger

DATO – Søndag den 4. juli kl. 17 til lørdag den 10. juli kl. 14

PRIS – 7.000 kr. i dobbeltværelse, 5.000 kr. i telt.
Tilmelding før 1. maj: 6.200 / 4.200 kr.
To fra samme fællesskab: 4.200 kr. for den anden deltager (gælder kun i dobbeltværelse).

STED – Himmelbjerggården, Himmelbjergvej 11, 8680 Ry. 

TILMELDING Benyt dette link.
Bemærk at du først er sikret en plads på kurset, når du har indbetalt kursusprisen på konto i Andelskassen Merkur: 8401 0001508961

Afmelding – Du kan frit afmelde dig kurset indtil 4 uger før kursusstart. Derefter og indtil 5 dage før kursusstart betales 50% af kursusgebyret, herefter 100%. Såfremt du er forhindret i at deltage, er du velkommen til at overdrage din tilmelding til en anden deltager.

SPØRGSMÅL – Benyt kontaktformularen.

CORONA – Vi forventer at kurset kan afholdes. Vi følger naturligvis myndighedernes anbefalinger. Ved aflysning på grund af corona tilbagebetales det fulde beløb.


Undervisere

Sociokratisk kredsorganisering i Permatopia

Ditlev Nissen, facilitator og underviser i bæredygtige omstillingsprocesser. Han bor i Karise Permatopia, hvor han de sidste fem år har været med til at implementere sociokrati som organisationsform. 

Ditlev er partner i Levende Lokalsamfund. Han har igennem 25 år faciliterede udviklings- beslutnings- og læreprocesser i øko- og lokalsamfund, bofællesskaber og virksomheder. Blandt andet i Dyssekilde, Hallingelille, Friland, Svanholm, Permatopia, Christiania, Klima og Beskæftigelse, Center for Konfliktløsning og Andelskassen Merkur.
Ditlev har været formand for Landsforeningen for Økosamfund i årene 2010-2015.

Anne Vinter, mindfulnesslærer og permakulturdesigner. Hun bor på Fejø, hvor hun gennem mange år har været med til at implementere bæredygtighed og flade, inddragende organisationsstrukturer. 

Anne er (ny) partner i Levende Lokalsamfund, driver Den Helbredende Have og medstifter af Fejø Permakultur og Omstillingsinitiativ, der benytter sociokrati som organisationsmetode.


En tryg og kærlig ramme, der sammen med de små energiøvelser, skabte et nærværende læringsrum. Det har været dybt interessant at opleve, hvordan vi startede med konkrete oplæg og øvelser, og qua metoden fik afdækket nogen af fællesskabets dybereliggende mønstre.

Ida Gydensen, beboer i Økosamfundet Dyssekilde – fire dages kursus i Dyssekilde, 2019.

Mød en af underviserne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.