Radio om økosamfund

FARVEL TIL FORBRUGERSAMFUNDET er titlen på tre radioreportager fra økosamfundene Hallingelille, Svanholm og fra Danmarks første permakulturelle landbrug. Her fortælles der om hverdagen i et økosamfund og om hvorfor beboerne har valgt at bo og leve bæredygtigt. Forøvrigt er Danmark det land i verden med flest økosamfund pr indbygger, hvor beboerne lever bæredygtigt og i fællesskab.

Arbejdsdag i marken
Arbejdsdag i marken.

Økosamfund kan ses som bæredygtige fremtidslaboratorier der udforsker alternativer forbrugersamfundets livsstil. Der er megen inspiration at hente fra disse fremtidslaboratorier når mere traditionelle boligområder som landsbyer, almennyttige boliger, parcelhus- og bykvarterer skal i gang med omstillingen til bæredygtige lokalsamfund.

Første reportage: ”Vi er taget til det særligt spirituelle Hallingelille udenfor Ringsted, der har arbejdsdag og hører om bæredygtig livsstil, børnemøder og en beboer med kræft, der bliver healet i fællesskab.”

Anden reportage: ”Økosamfundet Svanholm var stedet, hvor økologisk landbrug startede i Danmark. Dengang handlede det om brune ris og yin-yan, og de var en samling drømmere, der var “imod gud ved hvad”. I dag kalder de sig “realistiske” og forsøger det at finde løsningerne på at leve selvforsynende og lave deres egen mel, yoghurt, grøntsager og kød.

Tredje reportage: Mira og Esben har ikke sat fødderne i et fly i 16 år, og de bruger nu deres liv på at bygge det mest bæredygtige sted i Danmark, økosamfundet Det Permakulturelle Landbrug. Et helt selvforsynende økosystem skal plantes, og det handler om intet mindre end at forhindre klimakrisen.

Hvad er der af opgaver – hvem er tovholder
Hvad er der af opgaver – hvem er tovholder

Sammendrag af de tre reportager: Der er dem, der snakker. Om smeltende poler, temperaturrekorder og om hvordan vi mennesker påvirker naturen. Og så er der dem, der handler. Ændrer deres liv radikalt og flytter ind i et økosamfund for at forsøge at leve 100% bæredygtigt. Hvem er de, hvordan lever de – og hvor radikale er de egentlig? Baglandet har besøgt tre danske økosamfund – det spirituelle, det klassiske og det kompromisløse.

Tak til reporter Anne Pilegaard Petersen fra Baglandet på DR P1, for tre levende og autentiske reportager fra de danske økosamfund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.