Sociokratiske ressourcer

Her finder du links til præsentationer, artikler og hjemmesider, som inspirerer mig i mit virke som underviser og facilitator i sociokrati og selvledelse.


“For første gang i mit arbejdsliv har jeg fået lov til at udvikle mig.”

Zetland artikel/podcast om organisationer der benytter sociokrati som organisations- og ledelsesform. Her kan du blandet andet høre om de erfaringer som Børns Vilkår og Slagelse Kommune har gjort, når man afskaffer hierarkiet. Lyt eller læs her.


To bofællesskaber bruger sociokrati fra etableringsfasen

Treehouse Village Ecohousing ligger i Nova Scotia på Canadas østkyst. Bofællesskabets første beslutning var at vælge sociokrati som den måde de organiserer sig og træffer beslutninger på. 

Cate de Vreede er blandt bofællesskabets stiftende medlemmer. Her fortæller Cate om fællesskabets vigtigste indsigter i brugen af sociokrati, mens de designer deres fremtidige fysiske og sociale samfund. Bofællesskabet sparre on-line med konsulenterne fra Sociocracy for All. Denne relation har ligheder med det jeg omtaler som det lærende fællesskab.


R:ekobyn i Röstånga er en økoby under etablering i Skåne, 100 kilometer fra København. De har valgt sociokrati som organisationsstruktur og proces til beslutningstagning, samt ikke-voldelig kommunikation til håndtering af konflikter og interpersonelle situationer.

Sociokratisk kredsorganisering i Permatopia
Kredsorganisering Permatopia, der også valgt sociokrati som styreform.

De kommende beboer uddanner sig løbende i brugen af de to metoder. Materiale om sociokrati sendes ud til alle, der viser interesse for at bosætte sig i økobyen og det er et krav for nye medlemmer, at de lære at bruge den sociokratiske mødestruktur og beslutningsprocessen.

R:ekobyn er et forbillede i deres måde at arbejder med læring. Dette har ligheder med det jeg omtaler som hverdagspraksis i artiklen Livsstilsforandringer som hverdagspraksis og klimastrategi. Læs om deres overvejelser og metodevalg her.


Sociocracy For All

SoFA Danmark har oversat en introduktion til sociokrati, et facilitationsark samt en række undervisningsplakater fra amerikansk til dansk. Tak til SoFA for graciøse deling af materialer!

Leadership in sociocracy

What is leadership when it’s not command-and-control? Why are there leaders in sociocratic circles, and what do they do? How can I be a good sociocratic leader?

En klar og præcis præsentation af Ted Rau, Sociocracy For All.


Undervisning i sociokrati og permakultur på en højskole

Hvordan kan vi integrere sociokrati med permakulturdesign, så vi får tingene gjort effektivt og bæredygtigt, samtidig med at vi tilegner os ny læring? 

Andreas Jonsson er permakulturdesigner og lærer. Efter en nomineringsproces faldt valget på ham som skoleleder på Holma Folkhögskola. Skolen drives ude fra sociokratiske og permakulturelle principper, og har omkring 200 studerende i løbet af et år.

Se præsentationen her.


Foredrag om sociokrati

Ditlev Nissen holdt den 23. marts 2023 sit første online-foredrag om sociokrati. Foredraget blev optaget og kan ses her.


Artiklen: Sociokrati – metode til at organisere og lede fællesskaber.


Kontakt Ditlev Nissen hvis du har spørgsmål eller vil høre mere.

Ring på 30 48 49 21
Skriv via kontaktformularen.