Læringsrum for bæredygtig omstilling

Uddannelse af fremtidens ledere, forandringsagenter og hverdagspraktikere

FOREDRAG: Økosamfund er demonstrations- og læringssteder, der er velegnede til undervisning i bæredygtighed. Her lærer man om de praktiske løsninger og møder kulturen og de mennesker, der bor og lever med løsningerne. Økologisk byggeri, lokale fødevarer, naturgenopretning, facilitering af gruppeprocesser, holistisk sundhed, permakultur og design af hele systemer formidles via økosamfundenes levende praksis.

Ecovillage Design Education er udviklet i den globale økosamfundsbevægelse. Kursets lev-og-lær pædagogik er en kombinationen af aktions- og erfaringsbaseret læring, systemisk tænkning, samskabelse og fordybelse i omstilling på jeg-vi-verden niveau. Kurset er et praksisnært og helhedsorienteret læringsrum, velegnet til uddannelse af fremtidens ledere, forandringsagenter og hverdagspraktikere.

Communiversities er et spirende samarbejde mellem økosamfund og akademiske uddannelsesinstitutioner i bl.a. USA. Her tilbringer studerende op mod et år i et økosamfund og lærer om løsninger og færdigheder med afsæt i et helhedsorienteret syn på bæredygtighed. Det er oplagt at starte et lignende samarbejde i Danmark.

Forskningsprojektet Collective Movements and Pathways to Sustainable Societies (2017-2019) er et spædt forsøg med en art communiversiti. Herunder kan du læse om projektets resultater.

Næste skridt i forskning i økosamfund

Ditlev Nissen er med i Global Ecovillage Educators for a Sustainable Earth, undervisergruppen i Gaia Education. Han har været drivende i udviklingen af uddannelsesaktiviteterne i LØS og står bag lokalsamfundskurset Grøn Ø Agent (Bornholm 2012) og Omstillingsagent, der lavede 6-ugers kurser for ledige med udgangspunkt i den omstilling der sker i og omkring Lejre Økologiske Kommune (2013).

LÆS ARTIKLENHvorfor har den akademiske verden brug for økosamfundene som læringsrum.

Biologisk vandrensning Hesbjerg