FOREDRAG: Flere og flere lokalsamfund er ivrige efter at lave en lokal valuta. Ikke fordi de vil have flere penge, men fordi de ønsker at stoppe butiksdøden, fremme den lokale handel og øge det sociale sammenhold.
I den engelske provinsby Bristol, gik borgmesteren til valg på, at få sin løn i den lokale valuta. Han vandt valget og får nu sin løn i Bristol Pounds. I Chiemgauer i Tyskland har de haft en lokal valuta siden 2003. I dag er der godt 600 virksomheder der tager imod de 154.000 lokale pengesedler, der er i omløb i regionen. Lokale valutaer medvirker til lokal jobskabelse og udvider markedet for regionale produkter og service. Yderligere skaber lokale valutaer en tættere kontakt mellem producenter og forbrugere, kortere transportafstande og lavere energiforbrug.
Der findes over 4.000 lokale valutaer i verden. Det være sig bytteringe og timebanker, hvor udvekslingen af vare og ydelser sker uden bruge af penge. Eller valutaer der er designet til at løse et konkret problem, fx fjernelse af affald, uddannelse af unge eller til pleje af Japans ældre borgere.
Lokale valutaer opstår fordi der er et visionært lederskab, der ønsker at styrke en lokal resilient udvikling. Eller på grund af pengemangel på grund af økonomisk krise i den nationale valuta. Her skaber de lokale valutaer rammer for, at borgere og lokale producenter kan udveksle varer og serviceydelser, så borgerne får mødt deres basale behov og kan udfolde deres potentialer i familie, job og lokalsamfund.
Varighed: 1 time + tid til spørgsmål og dialog.
“Vi havde en fantastisk aften, hvor dit foredrag blev en god frisk indsprøjtning i vores debat om vilkårene for at drive forretning hele året i en sommerby. Derfor var det spændende og forfriskende og anderledes at høre om Lokal Valuta. Måske lidt “chokerende anderledes” for nogen. Det blev en herlig aften og især den afsluttende debat, hvor du styrede slaget, var spændende og udfordrende.”
Katrine Green Rostgaard, Tisvilde og Omegn Erhvervsforening.
Lignende foredrag: Grøn og social økonomi
Artikel: Lokale valutaer skaber udvikling i lokalsamfund over hele verdenen.
Ditlev Nissen har stor viden om og erfaring med bæredygtig lokaløkonomi. Han boede i Christiania fra 1993 til 2006, hvor han som kasserer i selvforvaltningen var med til at designe og implementere fristadens lokale valuta. Ditlev underviser i og faciliterer udviklingsprocesser med fokus på lokal bæredygtig økonomi og er initiativtager til kurser i lokal økonomisk udvikling.